14 Temmuz 2018 admin

İç Mekanlarda Renk Seçimi

 

 

Herkese tekrar merhaba.

Bir önceki konumuz olan Renk Teorisi ve Renklerin Psikoloji Üzerine Etkisi başlıklı yazımızdan sonra bu hafta detaya inip, evimizi dekore ederken iç mekanda hangi renkleri tercih etmeliyiz sorusuna cevap arayacağız. Eğer önceki yazımızı okumadıysanız, kahvenizi , çayınızı kapın; sizi bekliyoruz. Önümüzdeki haftalarda ise mağaza tasarımlarında dikkat edilmesi gereken hususlar ve renk tercihlerinden; kurumsal kimlikte rengin öneminden bahsedeceğimiz için, takipte kalmayı unutmayın.

Daha önce de bahsettiğimiz üzere renkler insanları kültürleri, yaşları, cinsiyetleri ve yaşadıkları coğrafi bölgenin özelliklerinin insanların renk algısında farklılığa sebep olsa da, bazı renk gruplarının insanlar üzerinde bıraktığı etki hemen hemen aynıdır. Bu nedenle dekorasyonda renkleri akıllıca seçmek önemlidir.

Ev dekorasyonunda kullandığımız renkler üzerine çoğumuz çok fazla düşünmese de, odalarımızın renkleri kim olduğumuzu yansıtma gücüne sahipken, her gün davranışlarımızı ve duygularımızı etkileyen önemli bir faktör.

Yılın rengi

Kendimizden bir parça taşıyacak evleri dekore ederken, trendleri takip etsek de, renk seçimlerimizi yaparken bunlara çok fazla takılmamak önemlidir. Trendler gelip geçerken, sizin tasarladığınız odaların zamana ayak uydurabilmesi gerekmekte. Kişiliğinizi ve tercihlerinizi yansıtacak renkleri hoş bir  kombinasyonla birleştirdiğinizde, ortaya çıkacak sonuca siz de inanamayacaksınız.

Üstelik seçtiğiniz renklerin, kullanacağınız mobilyaların formu ve boyutları ile mevcut odanın şekli üzerinde yadsınamaz bir etkisi var. Eğer anlatacağımız bilgileri dikkatle takip ederseniz, doğru renk seçimi o kadar da zor değil.

Haydi başlayalım!

 

Her odanın kendine ait bir karakteri vardır.

Dekorasyona başlarken kendimize sormamız gereken en önemli sorular ‘’Odada hangi ruh halini yaratmak istiyorum? Hangi renkler bu atmosferi yakalamama yardımcı olur?’’ olmalıdır. İlham almak için dekorasyon ve tasarım sayfalarına bakabilir, internette araştırma yapabilirsiniz. Size tavsiyemiz, evde kullanılacak mobilyalar ile birlikte seçtiğiniz atmosferden karelerden bir kolaj oluşturmanız ve bu görsel şölen üzerinden neyi isteyip neyi istemediğinize karar vermeniz. Mobilyaların kaplamaları, dokuları, zemin döşemesi, halı ve hatta odada duracak bitkiler bile tasarımınızı şekillendirmenize yardımcı olacaktır. Tabii ki danışmanlık hizmetlerimiz ile size bu konuda daha detaylı yardımcı olabilir ve profesyonel sonuçlar elde edebiliriz. Diğer bir tavsiyemiz ise beğendiğiniz bir konsepte karar kıldıktan sonra karışık ve dağınık görüntüye engel olmak adına oda genelinde kullanılacak renkleri 3 ile 4 arasında sınırlamanız.

 

Mobilyaların kaplamaları, dokuları, zemin döşemesi, halı ve hatta odada duracak bitkiler bile tasarımınızı şekillendirmenize yardımcı olacaktır.

 

Renk Seçimi ve Mekan Üzreine Etkileri

Oda içerisinde renklerin 3 temel şekilde davrandığını söyleyebiliriz, aktif, pasif ve nötr. Size vereceğimiz bilgiler ile iç mekanlarınızın tasarımında; renkleri kişisel zevkinizle, isteklerinizle ve odanın amacı dahilinde kolayca eşleştirebilirsiniz.

Başta bilmeniz gereken en temel bilgi; açık renklerin odaları daha geniş ve ferah gösterirken koyu renklerin daha kapalı ve karanlık gösterebileceğidir. Aynı şekilde açık renkler pahalı ve temiz; koyu renkler ise samimi ve sofistike bir etki bırakır.

Kırmızı

Kırmızının enerji veren oldukça üçlü bir renk olduğundan bahsetmiştik. Bu sebeple özellikle heyecanı arttırmak istediğinizde iyi bir seçimdir.  Oturma odalarında ve yemek odalarında kullanılan kırmızı tonlar sıcak bir atmosfer yaratırken insanları bir araya getirir ve konuşmaya teşvik eder. Giriş holunde kullanılırsa, güçlü bir ilk izlenim yaratacağından insanların eve karşı algısını pozitif yönde değiştirir.

Kan basıncını yükseltmek ve solunumu arttırmak gibi etkileri olan kırmızı, insanların huzurla dinlenmeleri için var olan yatak odaları için çok uyarıcı olarak gösterilse de; çoğunlukla akşamları karanlıkken yatak odanızı kullanıyorsanız, lamba ışıkları altındaki renk algısı çok daha zengin ve zarif olacaktır.

      Sarı    

Güneş ışığının enerjisini ve mutluluğu yansıtan renk olan sarı canlandırıcı etkisiyle; mutfaklar, yemek odaları ve banyolar için doğru tercihtir. Giriş hollerinde ve küçük alanlarda kullanıldığında ise daha zengin ve konuksever bir etki bırakır. Ne kadar neşelendirici bir renk olsa da, evin temel renk skalasını sarıya göre ayarlamamak gerekir; araştırmalar sonucunda çok fazla sarıya maruz kalmanın insanlarda kolay sinirlenmeye sebep olurken bebeklerin ağlama aralıklarını arttırdığı görülmüş.

Mavi

Kırmızının aksine kan basıncını düşüren ve solunumu rahatlatan mavi, sakinleştirici ve dinlendirici etkisiyle yatak odaları ve banyolar için en uygun seçimdir. Pastel mavi tonları çok az ışık alan küçük alanların duvarları ve mobilyalarında kullanıldığında olduğundan daha soğuk bir etkiye sebep olabilir. Eğer bir odadaki ana renk olarak maviyi seçerseniz, size tavsiyemiz yan renkler olarak renk skalasında mavinin karşısına denk gelen olan sıcak ve tercihen açık tonlar seçmeniz; böylece odadaki soğukluğu dengeleyebilirsiniz.

Salon, oturma alanları ya da mutfak gibi sosyal alanlarda ise rahatlamayı teşvik etmek adına daha sıcak maviler ile turkuaz gibi parlak tonlar tercih edebilirsiniz. Koyu mavi ise üzüntü duygularını çağrıştıran bir etkiye sahip olduğu için ana renk skalanızda koyu mavilere yer vermekten kaçının. Fakat tek duvarda kullanıldığında mekana derinlik duygusu kattığını da unutmayın.

Yeşil

Göz için en rahatlatıcı etkiye sahip olan yeşil, mavinin ferahlatıcı kalitesini ve sarının neşesini barındığı için evin hemen hemen her odasında kullanıma uygundur. Mutfakta tazeliği çağrıştırırken, salonlarda ve oturma odalarında konforuyla insanları gevşemeye teşvik eder. Ayrıca bazı kültürlerde doğurganlığı arttırdığı ve stresi azalttığı düşünüldüğü için yatak odaları için mükemmel seçimdir. Dekorasyonunuzda ana renk şemanızı yeşil üzerine kurarsanız; ferah, dingin ve huzurlu bir atmosfer elde edebilirsiniz.

Turuncu

Canlı enerjik ve arkadaş canlısı olarak tanımladığımız bu rengin fiziksel, konfor, sıcaklık, yemek ve barınak ile eşleştiğinden bahsetmiştik. Ayrıca motivasyonu arttırıcı ve harekete geçirici etkisi ile oturma odası ve salonlar için iyi bir fikir olmasa da, spor odalarında kullanılabilecek bir tondur. Eğer mekana biraz hareket katmak istiyorsanız, aksesuarlarda turuncu tonlarını tercih edebilirsiniz.

Mor

Hayal gücü ve maneviyat ile ilişkilendirilen morun koyu renkleri mekanda dramatik bir etki bırakırken, yaratıcılığı tetikler; mekana derinlik katar. Lavanta ve lila gibi daha açık tonları kullanıldığında ise maviyle aynı kaliteyi sunarken, içerisinde barındırdığı kırmızının sıcaklığı sayesinde mavinin yarattığı soğukluğu yaratmaz. Çocuk ve çalışma odalarında kullanılabileceği gibi mutfak ve oturma odası gibi geniş hacme sahip alanlara da farklı bir atmosfer kazandırabilir.

Nört Renkler

Siyah, gri, beyaz ve kahverengi renklerinden oluşan ve dekorasyonun temel taşları olan nötr renkler, zamana meydan okuyan kalitede tasarımlar için vazgeçilmez. Oldukça esnek kullanım alanı olan bu tonları, odanızdaki canlılığı sakinleştirmek için kullanabilir ya da tam tersi canlandırmak için tercih edebilirsiniz.

Siyah vurgu tonu olarak tercih edilip küçük dozlarda kullanıldığında odaya derinlik katarken, kusurları kapatma özelliği ile daha düzenli bir görüntü yaratır. Beyaz ise sadeliği ve temizliği ile huzurlu mekanlar yaratmak için biçilmiş kaftan. Bu iki rengi kullanırken dikkat edilmesi gereken nokta ise aşırıya kaçmamak, çok fazla maruz kalındığında yalnızlık, boşluk ve izole olma duygularını tetikleyen bu renkler beklenmedik sonuçlar doğurabilir.

4 Duvar 1 Tavan

Bir odanın 1/6 ‘ini temsil eden ve bize göre en önemli detaya sahip olan tavanlar, çoğu zaman beyaz bir boyadan öteye geçemiyor. Yıllar boyunca beyaz sadece en garanti renk olarak değil, tavanlar için en iyi seçim olarak da kabul edildi. Tavanların duvarlardan daha açık bir ton olması mekana yükseklik kattığı için tercih edilirken daha koyu tavanlar daha alçak bir görüntüye sebep olur; ki bu her zaman kötü bir şey değildir, evinizde mahremiyet katmak istediğiniz bir alan varsa koyu bir tavan rengi size bunu verecektir.

Verdiğimiz bu başlangıç bilgileri ışığında, siz de kendi evinizi dekore edebilirsiniz. Duvarlarınızın rengi, değiştirilebilir bir unsur olduğu için size verilene mahkum olmadığınızı hatırlayın ve size, ailenize ve yaşam tarzınıza en uygun tasarıma yönelin. Daha detaylı bilgi ve danışmanlık için size, bize ulaşmayı unutmayın.

Ev dekorasyonunun kişisel bir deneyim olduğunu unutmayın ve bu deneyimin tadını çıkartın!

 

Ezgi Burulday
Interior Architect & Brand Manager

from ROAS Team

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir