Yaz güneşinin içimizi ısıtıp bizi harekete geçirdiği enerjik günlerde sizlere biraz da bu muhteşem enerjinize enerji katacak bir fikirden bahsedelim; cam evler…
Alışagelmiş beton duvarlar ve belli bir aralıktan gelen güneş ışığını unutun. Bütün gün farklı açılardan daima evinizi ısıtacak birbirinden güzel ve farklı tarzları olan cam evler.
Bu cam evlerin öncüsü kim?
İlk olarak 1949 yılında inşa edilen, şimdiki popüler kültürü de ilgi odağı haline gelmiş cam evlerin ilk örneği Philip JOHNSON tarafından ABD’nin New Canann şehrinde inşa edildi. Yüksek tavan ve tamamen cam olan bu evde ferah bir ortam var. Geniş ve ormanlık bir arazide bol yeşilliğin arasına gizlenmiş bu ev şeffaf görüntüsünün aksine doğayla bütünleşip bir parçası olmuş durumda. Şehrin kargaşasından uzak kendini bulmak için ideal. Sadece yeşil bir arazide değil bir gölün veya denizin kıyısında da imar ediliyor.
Tüm evi cam yapmak zorunda mıyız?
Tabi ki de hayır! Duvar olarak cam kullanmak yerine çatılılarda kullanılarak sabahları doğal ışığı, geceleri yıldızların parlaklığıyla aydınlanabiliriz.
Görüntü olarak muhteşem bu evler her mevsim yaşamak için de ideal koşullara uyuyor mu?
Yaz kış ev içerisindeki hava sıcaklığını idealde tutmak için ‘çelik konstrüksiyon ve camın birleşmesiyle’ yapılan bu evler ev içerisindeki hava koşulların uygun tutmayı sağlıyor.
Mahremiyet konusunda herkesin nasıl olacak bu iş diye düşünüp bu evleri kullanmak için tekrar düşündüklerini tahmin edebiliriz. Genel olarak kalabalık yaşam alanlarından uzak olarak inşa edilen bu evlerde bireysel arazide bahçe ve güvenlik duvarı bulunduğu için mahremiyet sıkıntısı çekmemektedir. Başka bir çözüm olarak da evin içerisine perde veya evin dış tarafına kepenk gibi ev mahremiyetini yeniden oluşturacak malzemelerde kullanılmaktadır. Yapılırken de yatak odası, banyo ve lavabo gibi alanları cam yerine şeffaf olmayan bir duvar da kullanılabilir. Sadece tavanı pencere olan evlerde ise bu sorun hiç oluşmuyor.
Evin mimarisi yanı sıra evin içerisinde kullanılan mobilya ve malzemeler de doğayla uyum sağlayabilir. Genellikle az eşya tercih eden ev sahipleri mobilya olarak ahşap malzeme ve ağırlıklı olarak beyaz gri kahve yeşil tonları kullanarak evin içerisinde de doğayla uyumu yakalayabiliyor.